Boek: relatief universum

Andrew Thomas, meldt de flaptekst van zijn intrigerende boek Hidden in Plain Sight, studeerde ooit natuurkunde in het James Clerk Maxwell gebouw in Edinburgh. Nu runt hij een website whatisreality.org, maakt hij digitale kunst en elektronische muziek.

Dat klinkt meer als een amateur dan als de man die de natuurkunde wel even uit zijn huidige existentiele crisis zal trekken. Toch is dat wat hij nadrukkelijk in zijn boekje pretendeert. Iets te nadrukkelijk, misschien. En het idee waarmee hij komt, is haast te simpel voor woorden. Maar het moet gezegd: hij klinkt al met al wel behoorlijk overtuigend. Zijn redenering geeft stof tot nadenken en discussie. Als bijna gratis e-book is Hidden in Plain Sight inmiddels een kleine sensatie.

De moderne natuurkunde, aldus Thomas, wordt verscheurd door het succes van twee theorieën: de relativiteit van Einstein (zwaartekracht dus) en de quantumtheorie van vele anderen. Beide zijn uiterst effectief, maar in hele verschillende domeinen. Zwaartekracht geld voor grote objecten en afstanden; quantum speelt op het allerkleinste niveau. Snaartheorie en de concurrerende loop quantum gravity proberen een diepere theorie te bieden, die de hele natuurkunde op alle niveau’s elegant beschrijft. Maar echt lukken wil dat maar niet, benadrukt Thomas.

Omdat, stelt hij, het verbindende idee ontbreekt. En dat idee is zo voor de hand liggend, dat we het tot nog toe over het hoofd hebben gezien: er is maar een heelal, dat niet voor niets het universum heet. Alles in het heelal is daarom relatief. Maten, tijd, maar ook de eigenschappen van alle deeltjes en hun onderlinge interacties. Alles hangt met alles samen, vormt een eenheid, en Thomas laat met een reeks behoorlijk duizelingwekkende logische denkstappen zien dat daaruit haast vanzelf zwaartekracht en quantumvaagheid (deeltjes in meerdere toestanden tot er gemeten wordt) ontstaan.

Het eerste als een boekhoudtruc van de natuur om alle bewegingen en krachten in ruimtetijd bij te houden zonder almaar alles opnieuw te onthouden; het tweede omdat een geisoleerd deeltje niet lager door alles om hem heen tot een bepaald gedrag wordt gedwongen.

Het klinkt uit Thomas mond logisch, maar dat is het zeker niet en hij erkent zelf al dat veel theoretici waarschijnlijk de schouders zullen ophalen over zijn principe van het relatieve universum. Anderzijds heeft hij wel opgelet in dat Maxwell gebouw, destijds en weet hij duidelijk waarover hij het heeft. Bovendien kan de natuurkunde wel weer eens wat leven in de brouwerij gebruiken.

Andrew Thomas: Hidden in Plain Sight. Pocket: Create Space. 212 pagina’s, 8,55 euro, isbn 978-1469960791. Als Kindle download vrijwel gratis (0,88 euro).

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: