Hebben ze dat Higgsding nou alweer ontdekt? (3)

Een Higgsdeeltje ontdek je niet zomaar, door het te vinden. Het deeltje ontstaat in theorie heel nu en dan als protonen botsen. Het valt daarna direct uit elkaar, in brokstukken die ook op allerlei andere manieren bij de botsingen kunnen ontstaan. Opgave aan de deeltjesjager is dus om in een stortvloed van signalen op te merken dat sommige signalen net wat harder klinken dan normaal.

Dat maakt het niet alleen een kwestie van veel statistiek. Maar ook een kwestie van heel veel theorie. Hoe klinken de signalen zonder Higgs? En hoe met?

Je zou denken: de fysici hebben intussen een halve eeuw de tijd gehad om daar over na te denken. Maar meer dan een fysicus in CERN-kringen vertelde me gisteren dat het allemaal zo helder niet ligt. Zelfs als er in de LHC-grafieken hobbeltjes worden gezien die statistisch werkelijk iets betekenen, is de ontdekking van de Higgs geen uitgemaakte zaak.

Volgens sommige theoretici kunnen de hobbeltjes namelijk ook door iets anders dan het eenvoudigste Higgsdeeltje worden veroorzaakt en kan er dus nog geen claim worden gelegd.

Op zich een verstandige houding, lijkt het. Ik zou als CERN ook niet graag de vondst van een deeltje claimen waar decennia op gejaagd is, en het dan toch weer moeten afserveren. En waarom ook haasten? Maandag kwam het goeie ouwe Fermilab met zijn eigen glimp van het Higgsdeeltje, maar geen bewijs. Er is geen enkele andere versneller dan de LHC die de Higgs kan vinden.

Anderzijds wordt de irritatie op CERN er hoorbaar niet minder op, vooral bij de experimentatoren. Hebben ze eindelijk beet, blijken de theoreten toch weer roet in het eten te kunnen gooien.

Wat zich hier wreekt is dat CERN en de rest van de deeltjesfysici zich de laatste decennia publicitair helemaal hebben opgeknoopt aan de heroïsche speurtocht naar de Higgs. Dat leverde een mooi eenduidige verhaal op, en een hoop suspense. Maar ook het probleem dat het echte verhaal van de Higgs stukken ingewikkelder is dan wat in normale krantenkolommen past.

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: