Ze moeten gewoon niet van die moeilijke dingen ontdekken

Het blijft interessant om te zien wat de massamedia maken van een monumentaal wetenschapsmoment als de ontdekking van het Higgsboson vandaag. Heel wat, is mijn indruk. Men lijkt te beseffen dat er iets memorabels aan de hand is. En dat je zoiets hoort te melden. Bovendien waren er behoorlijke pogingen om een en ander uit te leggen.

Maar misschien is dat ook maar vooral lippendienst. Tegelijk blijven de media hun publiek namelijk systematisch onderschatten. Presentatoren en eindredacteuren blijven hun gasten en redacteuren maar inpeperen dat ze zelf dus enorme alfa’s zijn en dat er dus niet te moeilijk moet worden gedaan.

Veronderstelling daarbij is dat ze spreken namens hun kijkers en lezer, van wie je kennelijk niet mag verwachten dat die af en toe best zijn aandacht en verstand wil gebruiken.

Het probleem is evenwel niet dat wetenschappers moeilijk doen. Het punt is vooral dat wetenschap vaak over moeilijke dingen gaat. Dingen die je niet in een keer begrijpt, of eigenlijk al weet. Dingen die je even op je moet laten inwerken.

Sterker, dat is zelfs de crux van echte wetenschap. En dus ook het spannende.

Maar media willen die spanning niet aan. Eigenlijk komt het er dus op neer dat wetenschappers gewoon niet van die moeilijke dingen moeten ontdekken.

Kan. Maar lijkt me erg saai.

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: