Als ik Gerrit Hiemstra was

In eerste instantie denk je dat het een grap is: horeca-uitbaters die zich beklagen over de kwaliteit van het weerbericht. Weermannen, is de bottom-line van de verbolgen betogen (gisteren nog op ons ongeëvenaarde NOS Journaal), zijn te negatief. Als er maar een kansje is op regen morgen, heet het meteen buiig. Dat schrikt mensen af van een dagje naar het strand, waar de paviljoens vervolgens met hun patat en bier blijven zitten. Terwijl het bij nader inzien eigenlijk best lekker weer blijkt.

Dat is inderdaad zuur. Maar de vraag is of dat aan Gerrit Hiemstra en de anderen ligt. Afgezien van hun rituele afsluiting van de bulletins, is hun functie er een van risicobeheersing. Ze informeren me over mogelijk onheil, wat handig kan zijn bij het nemen van besluiten. Aan weermannen die alleen maar mooi weer spelen heb je in dat verband minder dan aan eerlijke weermannen.

Wat mij betreft is er weinig heerlijker dan alle waarschuwingen ten spijt gewoon op pad gaan en nadien vaststellen dat het fantastisch weer is geworden. Maar kennelijk hebben steeds minder mensen dat gevoel voor het avontuur dat het Nederlandse weer nu eenmaal biedt.

We zijn met zijn allen een stel angsthazen geworden die de deur niet meer uit durven voor dat alle seinen op groen staan. Daar hebben de horeca-uitbaters last van. Niet van weermannen die de waarheid spreken. Hetgeen natuurlijk naadloos past in het antiwetenschappelijke sentiment dat ons inmiddels hoe dan ook overspoelt. We mijden liever het echte leven, dan dat we enig risico willen lopen.

Een jaar geleden werden Italiaanse seismologen voor de rechter gesleept omdat ze de aardbeving bij l’Aquila niet hadden aangekondigd. Binnenkort staat hier onze Gerrit Hiemstra voor de rechter omdat hij een bui heeft voorspeld die er niet kwam.

Gerrit kan het kortom nooit goed doen. Altijd mooi weer spelen, kost hem de kop als het slecht blijkt. En altijd somberen is ook dus niet goed.

Als ik Gerrit Hiemstra was, ging ik met pensioen. Dan kijken wij in het vervolg wel op Buienradar. Trouwens hoe dan ook een beter idee, als je er onverhoopt uit moet.

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: