Kennisland Nederland praat zichzelf een probleem aan

Vorige maand somberde TNO een rapport bij elkaar, dat ons wegzet als een innovatievolger met veel ambities en een wat sneue toekomst. Nu is er een studie van patentorganisatie WIPO die Nederland op plaats 6 zet in de wereld ranking van innovatieve landen. Nederland is een topland. Wie heeft er gelijk?

Waarschijnlijk beide. Volgens het TNO-rapport was er sprake van een redelijke toppositie voor Nederland, maar schort het aan de voorwaarden om echte top te worden. Bijvoorbeeld omdat er onvoldoende in R&D wordt geinvesteerd. te weinig in onderwijs. En in het kweken en vasthouden van slimme mensen. Dat baart zorgen. En dus is voor TNO het glas hooguit half leeg.

Patentorganisatie WIPO liet zijn rapport net als voorgaande jaren maken door businessschool INSEAD. Dat legt zich meer toe op de context voor innovatie van landen, dan alleen op het al dan niet aanjagen ervan. Nederland scoort dan hoog, op een zesde plaats na de bekende toplanden als Zwitserland, Zweden, Singapore, Finland en de UK. Zelfs de VS komen pas verderop, op plaats 10. Vorig jaar stonden we nog op 9 in deze Global Innovation Index.

Voor INSEAD is Nederland een topland met wat aandachtspunten.

Nederland, is al met al de conclusie, is wel degelijk kei-innovatief.

Maar, zeggen velen dan meteen: onze relatieve topposities (in wetenschap, in innovatief vermogen) zijn de restanten van betere tijden. Het kan alleen maar minder worden.

Kan. Maar misschien is dat toch ook wel gewoon onnodig somber en praten we vooral onszelf een probleem aan.

Sterker: alle gesomber komt merkwaardig veel spelers in de Nederlandse innovatiesector eigenlijk wel goed uit. TNO bijvoorbeeld. Maar eerder ook de KIA-coalitie van Rinnooy-Kan, VNO-NCW, en de kennissector. Er zijn te veel mensen en instanties die er belang bij hebben dat we met zijn allen denken dat Kennisland Nederland op inklappen staat. In elk geval te veel om dat verhaal zomaar te geloven.

Na de zomer gaan we dat verhaal eens lekker fileren.

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: