Wat doet Utrecht eigenlijk zo goed?

De jaarlijkse Shanghai Ranking van beste universiteiten werd woensdag zo naarstig bekeken, dat de servers ervan haperden. Waarom is me eigenlijk een raadsel. Er is namelijk geen spat veranderd in vergelijking met de ranglijst van 2011. Of van 2010. Harvard is de allerbeste. Dan komt Stanford.

En na enkele tientallen andere Angelsaksische universiteiten komt dan eindelijk Utrecht als beste Nederlandse instelling. Plaats 53. Op iets van 30 procent van de echte topscore. Leiden staat op 73. Alle anderen komen pas voorbij positie 100.

Die positie van Utrecht is natuurlijk een geschenk uit de hemel voor de instelling zelf. En aangezien Utrecht al tien jaar als beste Nederlander uit de bus komt, zal het ook wel terecht zijn. Utrecht is kennelijk goed. De ongemakkelijke vraag is alleen waarin? Waarom is Utrecht de beste van Nederland?

De Shanghai Ranking is een duivelse mix van parameters voor de kwaliteit van onderwijs, van de staf, van de output, van de instelling en per staflid. Onderwijskwaliteit wordt gemeten als het aantal Nobelprijswinnaars van de instelling, na 1991. Stafkwaliteit aan de hand van het aantal Nobelprijswinnaars of winnaars van een Fieldsmedal, en het aantal veelgeciteerde onderzoekers. De output wordt gemeten aan de hand van het aantal papers in Science en Nature, en het aantal officieel gepubliceerde papers.

Waar zit Utrecht dan zo bijzonder goed? Ze publiceren veel, maar dat doen anderen ook. Ze halen relatief veel Science en Nature, maar dat doen anderen ook. Ze worden relatief vaak geciteerd, maar dat hebben anderen ook. En eerlijk gezegd produceren ze per staflid nou net wat minder dan de anderen.

Wat maakt Utrecht dan goed? In feite komt het allemaal maar op één ding neer: recente Nobelprijswinnaars. Utrecht won in 1999 met ’t Hooft en Veltman, en in 1995 ook met Crutzen. Volgens de logica van Shanghai dragen zij kwalitatief de instelling.

Of je daar als ambitieuze student werkelijk iets aan hebt, lijkt me de vraag. Het drietal is allang met pensioen. Maar sjiek staat het zeker.

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: