Peter Higgs (84) moet nog zeker een jaar doorademen

In het jongste nummer van EOS staat een prettig gesprek met de ‘andere’ bedenker van het Higgsdeeltje, theoreticus Francois Englert (80) van de Vrije Universiteit van Brussel. Samen met wijlen Robert Brout, een tot Belg genaturaliseerde Amerikaan, beschreef hij in 1964 het mechanisme van het scalaire veld dat deeltjes specifieke massa geeft. Peter Higgs had precies op dat moment hetzelfde idee, geïnspireerd overigens door de latere Nobelprijswinnaar Yoichiro Nambu. Alleen schreef hij ook nog op dat dat veld te herkennen is aan een specifiek deeltje, een zogeheten scalair boson, een ding met massa en geen spin.

Op 4 juli meldde CERN de ontdekking van een nieuw deeltje dat maar één ding kan zijn: de Higgs.

Uiteraard gaat in het in EOS ook over een Nobelprijs voor die ontdekking. Englert bekent dat hij hem graag wil hebben, in dat geval uiteraard gedeeld met collega Peter Higgs. In 2013 lijkt hem wel een goed idee. Dan weten we waarschijnlijk meer van het betreffende deeltje dan nu.

Er gaan stemmen op om niet zo lang te wachten, vooral ook omdat Higgs met zijn 84 jaar inmiddels behoorlijk breekbaar is. Dan zou het dus meteen 2012 moeten zijn. bekendmaking eerste week van oktober. Uitreiking 10 december, de sterfdag van Alfred Nobel.

Maar tenzij ze in Stockholm een noodprocedure hebben ingesteld, gaat dat niet gebeuren. Normaal krijgt een selecte groep wetenschappers en Nobel-laureaten in september van het voorgaande jaar een invitatie om mensen voor een Nobelprijs te nomineren. Die moeten in februari binnen zijn. Tot mei zijn er consultaties van deskundigen over de nominaties. In de zomer schrijft een comité een rapport over een of meer serieuze kandidaten. De rapporten worden in september ingediend, waarna in oktober de leden van de Zweedse Academie van Wetenschappen een keus maken.

Vorig jaar september was CERN nog hoog en breed op zoek naar de Higgs. In december waren er wat voorzichtige aanwijzingen, maar die waren statistisch nog niet solide, en dat was in februari (deadline) ook nog zo. Op 4 juli, toen CERN de vondst bekend maakte, was Stockholm al hoog en breed doende met een rapport over wie de Nobelprijs 2012 wel wint.

Peter Higgs, kortom, moet gewoon nog een tijdje doorademen. In elk geval tot de eerste week van oktober 2013. Desnoods krijgt hij hem dan in december postuum, net als Ralph Steinman in 2011, die een paar dagen voor de toekennig overleden bleek te zijn.

En voor alle zekerheid: Englert moet ook doorademen.

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: