Natuurlijk staan de bladen vol troep

Het wetenschappelijke tijdschrift PLOS biedt sindskort auteurs de mogelijkheid dat hun resultaten tegen betaling worden gecheckt door een onafhankelijk lab of instituut. Dat zou een bekend probleem van de wetenschap wegnemen: de bladen staan vol met ongereproduceerde resultaten, terwijl ze validatiestudies niet spannend genoeg vinden.

Een goed idee? Ik snap er eigenlijk weinig van. Er wordt kolossaal veel wetenschappelijk gepubliceerd, en het meeste daarvan interesseert niemand ene lor. Ook collega’s niet. Niemand kijkt er ooit nog naar om.

Dat is ergerlijk, en inefficiënt. Maar kennelijk is dat hoe het gaat in de wetenschap. De bladen staan vol met ongecontroleerde halve waarheden en losse flodders. Wen er maar aan.

Relevante wetenschappelijk resultaten worden al doende echt wel geverifieerd door onderzoekers die er mee verder gaan. Kloppen die resultaten niet, dan is dat op zich een publicatie waard. Sterker: alle klaagzangen over onreproduceerbare studies zijn gelardeerd met voorbeelden waarbij de fouten juist wel zijn ontdekt en gepubliceerd. Het virus dat het Chronische Vermoeidheid Syndroom zou veroorzaken. Koude kernfusie. Allemaal bagger. In keurig gepubliceerde studies aangetoond.

Wat echt interessant is, krijgt vroeg of laat het oordeel dat het verdient. Expliciet als het niet deugt. En impliciet in alle andere gevallen. Daar verandert betaalde verificatie verder niks aan.

Advertenties
Een reactie plaatsen

1 reactie

  1. Kees Hooyman

     /  februari 14, 2016

    Wat een geweldige plaat van de kosmos!! Kan ik die ook in de klas ophangen? In 5H zijn we net met het heelal bezig.

    Kees Hooyman

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: