Bernard Wientjes snapt het niet

De satirici van De Speld hadden het kunnen bedenken. Maar het staat er echt, op de website Science Guide: werkgeversvoorman Bernard Wientjes zegt dat hij in een nieuwe kabinetsperiode de hele wetenschap wil weghalen bij het ministerie van OCW. En het onderbrengen bij Economische Zaken, de laatste jaren trouwens EL&I geheten.

Daar, zegt de VNO-NCW-baas in het bericht, hebben ze immers wel verstand van innovatie. En bij het ministerie van Onderwijs niet.

Dat laatste is natuurlijk waar. Innovatie is geen hoofdzaak voor Onderwijs. Dat is namelijk onderwijs.

Wat mooi uitkomt, dant wetenschap ís onderwijs. Onderzoek is voor het hoger onderwijs een spin-off. Het is wat er gebeurt als je universiteiten hebt waar slimme mensen nieuwe slimme mensen opleiden. Die leer je het beste nadenken door onderzoek te doen naar wat we nog niet weten. Wat ze ontdekken noemen we wetenschap.

Dat uit dat procede geregeld dingen komen die bruikbaar zijn voor de rest van de samenleving in mooi meegenomen en vooral achteraf ook een prima rechtvaardiging voor het investeren in wetenschap. Een extra rechtvaardiging eigenlijk: want nieuwe generaties slimme mensen is waar het hoger onderwijs natuurlijk echt om draait. Die zijn veel meer waard, dan een nieuwe high-tech broodrooster.

Bij EL&I zien ze dat natuurlijk heel anders. Die willen vooral nieuwe broodroosters, made in Holland. En verkeren in de veronderstelling dat je die bij de wetenschap kunt bestellen. Dat kan inderdaad. Sterker: het is helemaal niet verkeerd om iets te willen hebben aan wat de wetenschap uitspookt.

Maar wetenschap is veel meer dan nieuwe broodroosters. Het is de belangrijkste bijzaak van goed hoger onderwijs. Niet meer en niet minder.

Het antwoord op Wientjes plannetje is dus eenvoudig. Wetenschap hoort juist bij OCW omdat ze daar meer verstand hebben van onderwijs, dan bij Economische Zaken. Laat de industrie zijn eigen broodroosters maar bedenken.

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: